Özel Flavius Polikliniği
Farklı ilaçlar (haplar ve cilde uygulanan veya enjekte edilenler dahil) çeşitli nedenlerle cilt üzerinde ışığa duyarlılığa neden olur. Çoğunlukla, ilaç ve güneşten gelen ultraviyole ışığı (hem UVA hem de UVB) kombinasyonu, cilt hücreleri için zararlı toksik ve inflamatuvar reaksiyonlar üretebilir.
Fototoksisite olarak bilinen en yaygın reaksiyon, güneşe çıktığınızda ciltte güneş yanığı benzeri bir etkiye neden olur. Dışarı çıktıktan kısa bir süre sonra cildiniz tepki verebilir veya ortaya çıkması 24 saat kadar sürebilir.
Kaşıntılı döküntü, bir fotoalerji o kadar yaygın olmayabilir. Genellikle güneşe çıktıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar ve döküntü bazen doğrudan güneşe maruz kalmayan ciltte bile görülebilir.
İki kişi aynı ilacı alabilir ve bunlardan bir kişide reaksiyon görebilirken diğerinde görülmeyebilir. Cildiniz ayrıca ilacı her aldığınızda ve güneşe çıktığınızda tepki verebilir veya sadece bir kez olabilir. Açık tenli, sarı veya kızıl saçlı ve mavi gözlü insanlar genel olarak güneş ışığına daha duyarlıdır. Ancak, cilt renginden bağımsız olarak herkes ilaçlar nedeniyle abartılı bir güneş yanığına da maruz kalabilir.
Hem reçeteli hem de reçetesiz satılan ilaçlar, ibuprofen ve doğum kontrol hapları gibi çok yaygın ilaçlar da dahil olmak üzere cilt üzerinde güneşlenme ile birlikte reaksiyona neden olabilir. Yaygın olarak kullanılan ilaçlardan bazılarının Bactrim® veya siprofloksasin gibi antibiyotikler ve bazı diyabet ilaçlarının (glipizid, gliburid ve glimepirid dahil) cilt reaksiyonlarına neden oldukları bilinmektedir.
Bu reaksiyonları en aza indirmenin en iyi yolu, güneşten iyi korunmak ve aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmaktır. Evde veya araba sürerken pencerelerden güneş ışığına maruz kalmak bile bir reaksiyonu hızlandırabilir.
Güneş kremi bazı zararlı ışınlara karşı koruma sağlar. Aşağıdaki durumlarda en etkilidir:
Güneşin en yoğun olduğu saatlerde 10:00 ile 14:00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçının. Güneş kremi yardımcı olurken, geniş kenarlı şapka ve uzun kollu giysiler gibi koruyucu giysiler giymek, ilaca bağlı güneş yanığı riskini en aza indirmek için daha iyi bir stratejidir.
Aldığınız ilaçların risk oluşturup oluşturmadığından emin değilseniz doktorunuza danışın. Unutmayın, herhangi bir ilaç kullanmıyor olsanız bile, güneşteyken cildinizi her zaman korumanız gerekir.
Cildin nem kapasitesinin geliştirilmesi, nemlendirmenin maksimumda tutulması ve cildin bariyer fonksiyonunun güçlendirilmesine yönelik boya, parfüm ve alkol içermeyen kozmetiklerin herkesin cildinde en iyi korumayı sağlayacağı unutulmamalıdır.